Slow Food restaurant

Het project ‘Slow Food’ is een pop-up restaurant op evenementen en festivals waarbij de bediening en ontvangst voornamelijk door mensen met een verstandelijke beperking wordt gedaan. Restaurant “Slow food” (Werktitel)
Een restaurant waar de bediening en ontvangst wordt verzorgd door mensen met een verstandelijke beperking.

Het restaurant heeft een luxe uitstraling door het gebruik van pagode tenten, met kroonluchters in de nok, eventueel gerokte tafels (foldtable) en dergelijke. Het personeel gaat gekleed in een zwarte pantalon, wit overhemd en eventueel jacquet of jasje. De beleving begint al bij de entree. Bij de ontvangst en registratie wordt direct de bestelling opgenomen en afgerekend waarna de bezoekers naar hun tafel worden begeleid. De bestelling wordt doorgegeven aan de keuken en als het gereed is wordt het opgediend. Bij het verlaten worden de bezoekers weer uitgecheckt zodat duidelijk is waar de volgende gasten terecht kunnen. Om het overzicht goed te kunnen bewaren worden de tafels, waaraan maximaal 8 mensen kunnen zitten, verdeeld in twee vakken van vier.

Om het voor de bediening behapbaar te laten zijn moet het menu beperkt zijn. Gedacht moet worden aan enkele soorten burgers, bijvoorbeeld hamburgers, vega burgers en kipburgers, eventueel geserveerd met friet. Er wordt in principe geen alcohol geserveerd.

Ik ben nog op zoek naar partners voor het gedeelte van het bereiden van het eten. Daarin is van alles mogelijk. Dat kan zijn dat het volledig door OPSEKOP wordt geregeld of dat er gebruik wordt gemaakt van reeds aanwezige  cateringbedrijven. Dan is dit restaurant een aanvullend verkoopkanaal.

Vanwege het feit dat er gewerkt wordt met mensen met een verstandelijke beperking zullen de openingstijden ook beperkt zijn, bijvoorbeeld tot maximaal 22:00. Ik ben nog aan het broeden op een idee om in de resterende avond het restaurant om te toveren tot bijvoorbeeld een karaoke bar of een jaren 20 nachtclub of zo. In ieder geval dat de luxe omgeving weer van pas komt.

Dit idee kan niet leven zonder subsidies of sponsoren vanwege het simpele feit dat het werken met mensen met een verstandelijke beperking niet in het tempo kan om voldoende omzet te behalen en het ook nog concurrerend moet zijn met de overige aanbieders. Het concept leent zich dus niet voor een snelle doorvoer en bijbehorende omzet. Primair gaat het me ook om de participatie en niet om de winst.

Voor wat betreft VWA, dit wordt belegd bij de partner van de keuken. Alle mensen in de bediening zijn opgeleid om te werken in de horeca en zijn voor zover dat in hun situatie mogelijk is bekend met de principes van het veilig en schoon werken conform het HACCP systeem.

Dit is de basis. Over de uitvoering en de vorm wordt nog volop nagedacht. De eerste contacten zijn gelegd en die zijn zeer positief! Denk je hier een bijdrage aan te kunnen leveren, stuur dan een mail naar info@opsekop.nl. We gaan er voor!